info@informat.md

Noutăți

news image

Dreptul pentru recalcularea pensiei, pentru părinții și tutorii care sunt la pensie și au îngrijit un copil sau adult cu dizabilități severe

Părinții și tutorii care au îngrijit de o persoană cu dizabilități severe, și s-au pensionat în perioada anilor 1999-2016, au dreptul la recalcularea pensiei pentru limita de vârstă. La recalcularea pensiei se va recunoaște ca stagiu de muncă anii, pe care unul din părinte sau tutore i-a petrecut în îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, dacă aceasta a avut loc în perioada anilor 1999-2016.

Subliniem faptul că, toți părinții și tutorii care s-au pensionat în perioada menționată mai sus, în momentul în care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă, nu li s-a calculat ca și stagiu de muncă, perioada în care aceștia au îngrijit de o persoană cu dizabilități severe. Prin urmare, din această cauză, având stagiu de muncă incomplet și din considerentul că nu au avut ca și alternative posibilitatea să se angajeze, deoarece trebuia să îngrijească de copilul sau persoana adultă cu dizabilități severe, valoarea pensiei stabilite a fost una mică. Începând cu 1 ianuarie 2023, au intrat în vigoare modificările Legii nr. 156 din 14.10.1998, privind sistemul public de pensii.

(Vezi legea aici: https://bit.ly/3OiwHbY).

Pentru recalculare, persoanele eligibile trebuie să se prezinte cu actul de identitate, precum și alte acte doveditoare cum ar fi: actul de identitate și certificatul de dizabilitate a persoanei cu dizabilități care a fost îngrijită, urmată de o cerere depusă la Casele Teritoriale de Asistență Socială, conform adresei de domiciliu. Persoanele implicate trebuie să solicite recalcularea pensiei, în baza prevederilor articolului 5 punctul D.