info@informat.md

Noutăți

news image

În atenția celor ce doresc să își recalculeze pensia de dizabilitate!

Ești persoană cu dizabilități și ai deja stabilită pensia de dizabilitate, dar ai activat, sau încă lucrezi oficial, să știi că ai dreptul să îți recalculezi pensia! 

Procesul de recalculare a pensiilor de dizabilitate din țara noastră, se realizează în trei etape:

Prima etapă de reexaminare a pensiilor de dizabilitate a început în 2022, iar dreptul la recalcularea pensiilor de dizabilitate îl au doar persoanele cu dizabilități care și-au stabilit pensia respectivă până la data de 1 ianuarie 1999 și după această dată au continuat să activeze oficial în câmpul muncii, cel puțin o perioadă de doi ani.

În cea de a doua etapă, în anul 2023, vor putea să-și recalculeze pensiile de dizabilitate doar persoanele cu dizabilități care au ieșit la pensie după data de 1 ianuarie 1999 și au activat după această dată în câmpul muncii în mod oficial nu mai puțin de 7 ani. 

În final, în cea de a treia etapă, începând cu 1 ianuarie 2024, vor avea dreptul la reexaminarea pensiei de dizabilitate toate persoanele care au ieșit la pensie după data de 1 ianuarie 1999  și care au acumulat un stagiu de cotizare de cel puțin doi ani.

Doritorii de a-și reexamina pensia, pot depune o cerere online, pe site-ul www.cnas.md la rubrica e-cerere reexaminarea pensiei, sau poate fi depusă în mod fizic la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de reședință. Cererea de reexaminare va fi examinată în termen de 60 zile din momentul depunerii cererii, iar noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare. Astfel după recalculare, odată la fiecare doi ani, persoanele cu dizabilități au dreptul să depună o cerere nouă pentru reexaminarea pensiei de dizabilitate, însă este necesar ca în perioada respectivă să aibă un stagiu de cotizare. 

Subliniem faptul că recalcularea se face doar pentru persoanele ce primesc pensii de dizabilitate, nu și pentru persoanele cu dizabilități ce primesc alocații de dizabilitate. Astfel persoanele cu dizabilități care primesc alocații de dizabilitate și care activează în câmpul muncii și au un anumit stagiu sunt încurajați în primă etapă să contacteze reprezentanții CNAS și să verifice dacă sunt eligibili pentru a trece de la alocație de dizabilitate la pensie de dizabilitate.

Informații suplimentare la acest subiect puteți găsi accesând link-ul următor: https://servicii.gov.md/epensii   sau puteți suna la centrul de apel unic al CNAS 022257777, sau Serviciul de Asistență Telefonică Gratuită pentru Persoane cu Dizabilități - 080010808.